Skip to Main Content
LuminUltra
EnglishFrançais简体中文

Test your water know-how

 

Everyone loves quizzes, right? Right. So, in honour of our 15th anniversary here at LuminUltra, here are 15 questions that’ll let you test just how much you know about water.

1.  What’s the average pH level of fresh water?

a) 3

b) 5

c) 7

d) 9

 

2.  What percentage of the Earth’s water supply is fresh water?

a) 1

b) 3

c) 10

d) 20

 

3.  How is most of the Earth’s fresh water held?

a) Underground aquifers

d) Lakes

d) Man-made reservoirs

 

4.  What property of water allows water molecules to stick together?

a) Adhesion

b) Coagulation

c) Evaporation

d) Cohesion

 

5.  Approximately what percentage of water used by people worldwide goes towards agriculture?

a) 20

b) 70

c) 90

d) 10

 

6.  After climbing Mount Everest, you decide to have a cup of tea. In degrees Celsius, at what temperature can you expect your water to boil?

a) 96

b) 70

c) 82

d) 100

 

7.  What is the longest river on Earth?

a) Amazon

d) Mississippi

c) Yangtze

d) Congo

 

8.  Worldwide, how many plastic water bottles are purchased every minute?

a) 100,000

b) 10,000

c) 500,000

d) 1,000,000

 

9.  What percentage of the Earth’s surface is covered by water?

a) 45

b) 70

c) 55

d) 60

 

10.  Approximately what percentage of the human body is water?

a) 62

b) 90

c) 76

d) 34

 

11.  What was the name of the Ancient Greek god of water?

a) Apollo

b) Artemis

c) Poseidon

d) Hera

 

12.  Where is the deepest point in the Earth’s oceans located?

a) Tonga Trench

b) South Sandwich Trench

c) Puerto Rico Trench

d) Mariana Trench

 

13.  Approximately how many litres of water must a dairy cow drink to produce one litre of milk?

a) 12

b) 4

c) 8

d) 2

 

14.  There is variation between species but, on average, how many litres of water does a mature tree give off each day through evaporation?

a) 80

b) 250

c) 400

d) 950

 

15.  What’s the deepest lake in the world?

a) Lake Superior (Canada/USA)

b) Lake Toba (Indonesia)

c) Lake Baikal (Russia)

d) Lake Hauroko (New Zealand)


 

Answers:

1. C, 2. B, 3. A, 4. D, 5. B, 6. B, 7. A, 8. D, 9. B, 10. A, 11. C, 12. D, 13. B, 14. B, 15. C

 

 


Stacey Pineau

Clearly explaining complex topics has been Stacey’s focus for close to 25 years now. She helps plan how best to reach the right people, then works to provide them with relevant information that’s easy to understand. Stacey is a team player with an entrepreneurial spirit. She has broad experience that spans the private and public sectors. A lover of words, Stacey has a slightly irrational love of the library and a personal collection of way too many books and magazines. She lives in Fredericton with her husband Ray, their two children and dog Scouty.

Related Posts

The Energy Footprint of Drinking Water

  Drinking water and wastewater systems are generally the largest energy consumers for municipal governments. However, there is little published information available on the exact energy usage for specific systems. A recent article in Journal – American Water Works Association, looked to address this knowledge gap for drinking water utilities. The authors surveyed drinking water… Read More

Hidden in Plain Sight – Nitrifying Bacteria in Monochlorinated Distribution Systems

  If you are using heterotrophic plate counts (HPCs) to identify nitrifying bacteria – you won’t find them. As it mentions in the name, HPCs only measure heterotrophic bacteria. These organisms feed off organic carbon compounds like fats, carbohydrates, and proteins while autotrophic bacteria produce their own food from basic energy sources like sunlight or… Read More

The World’s Diminishing Clean Water Supply

  The world is running out of fresh water. It would be easy to believe that statement if you read the news even occasionally. Droughts seem like a regular occurrence. Just by scanning through recent events, we see Los Angeles and the rest of California struggling to overcome a years-long drought that’s seriously affected agriculture… Read More

Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now